With cordite in the air, splintered steel, shell casings and powder burns, there’s only one explanation...
If you have any trouble with SG, this is the place to ask.

Moderator: Pardner

Low framerate

Postby janko » Sun Mar 09, 2014 3:32 pm

hi guys please I need help Smokin' Guns has like 50 Ping even in singleplayer even if I use the lowest settings! Any ideas to lower it? thanks :(
janko
Shootist
 
Posts: 78
Joined: Mon Jul 15, 2013 4:39 pm



Re: Low framerate

Postby janko » Sun Mar 09, 2014 3:35 pm

the ping increases randomly but mostly at big fights with too many bots :(
janko
Shootist
 
Posts: 78
Joined: Mon Jul 15, 2013 4:39 pm



Re: Low framerate

Postby janko » Mon Mar 10, 2014 4:01 pm

please guys I need help thank you
janko
Shootist
 
Posts: 78
Joined: Mon Jul 15, 2013 4:39 pm



Re: Low framerate

Postby /dev/random » Mon Mar 10, 2014 9:13 pm

If your computer can barely handle the game even at lowest settings, there's not much you can do.

If you have a second computer on your network, you can start a dedicated/listen server there and connect to it with your first computer. This way, the bot logic runs on the second computer while the first one just has to do the local graphics part.

Try closing background programs such as your browser, maybe stop your anti-virus temporarily etc. The only real fix is to get better hardware.
User avatar
/dev/random
Smokin' Amigo!
 
Posts: 410
Joined: Thu Jan 22, 2009 1:58 pm



Re: Low framerate

Postby Barto » Mon Mar 10, 2014 10:32 pm

I haven't many tips for this after reading /dev/random's reply.
Also, just make sure you installed the latest drivers on your machine. I have seen too many people not installing their GPU driver and complaining of some slow framerate.
"Chuck Norris had to shorten his beard in the presence of Richard Stallman because two beards that awesome, so close would segfault the universe (again)."
User avatar
Barto
Jeuxlinux Admin
 
Posts: 330
Joined: Fri Oct 23, 2009 5:08 pm
Location: Switzerland



Re: Low framerate

Postby janko » Tue Mar 11, 2014 3:04 pm

I do have the latest drivers and I can run Far Cry 3 at High Settings on 60 FPS
janko
Shootist
 
Posts: 78
Joined: Mon Jul 15, 2013 4:39 pm



Re: Low framerate

Postby janko » Tue Mar 11, 2014 3:56 pm

it happens mostly in big fights when there is too much sound/particles
janko
Shootist
 
Posts: 78
Joined: Mon Jul 15, 2013 4:39 pm



Re: Low framerate

Postby torhu » Tue Mar 11, 2014 10:57 pm

If you play alone with no bots, what FPS do you get then?

Also, what CPU and GPU do you have?

Did you try setting the number of particles in the settings to few, or none?
In game: =SG=monSter
Monster Browser
User avatar
torhu
SG Team
 
Posts: 1110
Joined: Thu Jan 06, 2005 8:12 pm
Location: Norway



Re: Low framerate

Postby Barto » Tue Mar 11, 2014 11:04 pm

Not enough memory maybe? Try to set this in your config:
Code: Select all
seta com_hunkMegs "512"
seta com_soundMegs "64"
seta com_zoneMegs "128"
"Chuck Norris had to shorten his beard in the presence of Richard Stallman because two beards that awesome, so close would segfault the universe (again)."
User avatar
Barto
Jeuxlinux Admin
 
Posts: 330
Joined: Fri Oct 23, 2009 5:08 pm
Location: Switzerland



Re: Low framerate

Postby janko » Wed Mar 12, 2014 1:18 pm

GPU = NVidia GeForce GT 240 1GB DDR3
CPU = Intel Core i5 Quad
setting particles to minimal/none didn't help
Barto thanks I did it but I can't set soundmegs, it says something like unknown command
I've just noticed that when I look at the Alamo 2's market from the wall my ping increases to like 50, when I turn around and look to the desert it goes back to 17
thanks for further help I love this game
janko
Shootist
 
Posts: 78
Joined: Mon Jul 15, 2013 4:39 pm



Re: Low framerate

Postby torhu » Thu Mar 13, 2014 2:45 am

You are sure that you have installed drivers from Nvidia, not from Microsoft? Microsofts drivers don't have proper OpenGL support.

One thing you could try if you haven't already is deleting the config files to make sure that the game is running with default settings. Might want to back up the old files first.
In game: =SG=monSter
Monster Browser
User avatar
torhu
SG Team
 
Posts: 1110
Joined: Thu Jan 06, 2005 8:12 pm
Location: Norway



Re: Low framerate

Postby janko » Thu Mar 13, 2014 2:54 pm

To my surprise, had a new driver on NVidia's website, so I downloaded it, didn't helped. And I've reset the game's settings and options to default but it didn't help either.
janko
Shootist
 
Posts: 78
Joined: Mon Jul 15, 2013 4:39 pm



Re: Low framerate

Postby torhu » Fri Mar 14, 2014 4:43 pm

I don't have any more suggestions, sorry :cry:
In game: =SG=monSter
Monster Browser
User avatar
torhu
SG Team
 
Posts: 1110
Joined: Thu Jan 06, 2005 8:12 pm
Location: Norway



Re: Low framerate

Postby Barto » Fri Mar 14, 2014 5:41 pm

I don't have much more ideas...

You may want to try
Code: Select all
r_smp 1
com_maxFPS 125
rate 25000
snaps 20
cl_maxpackets 62
cl_packetup 0


Be sure your machine isn't covered under too much dust and that no hardware is disconnected/broken (CPU/GPU/RAM) or just overused by other softwares.

You may also want to check with some other game like quake 3 or urban terror if you have the same problem. If so, feel free to ask the devs there too.
"Chuck Norris had to shorten his beard in the presence of Richard Stallman because two beards that awesome, so close would segfault the universe (again)."
User avatar
Barto
Jeuxlinux Admin
 
Posts: 330
Joined: Fri Oct 23, 2009 5:08 pm
Location: Switzerland



Re: Low framerate

Postby TheDoctor » Fri Mar 14, 2014 6:53 pm

janko wrote:Smokin' Guns has like 50 Ping, even if I use the lowest settings! Any ideas to lower it? ... When I look at the Alamo 2's market from the wall my ping increases to like 50, when I turn around and look to the desert it goes back to 17


Janko, do you mean Ping (network data packet travel time) or FPS (amounts of pictures, your graphics card can produce within a second)?

You can show the amount of frames via the command \seta cg_drawFPS 1, while your ping is shown in the highscores window (while pressing Tab).

Don't confuse the two.
Image
User avatar
TheDoctor
Smokin' Amigo!
 
Posts: 758
Joined: Sun Jun 06, 2010 3:31 am



Next

Return to Doc's Office

Show Sidebar
Show Sidebar

User Control Panel